News

NEXT 2019 sluit af met 14.610 toeschouwers.

donderdag 19 december 2019

Dank aan alle toeschouwers, kunstenaars, performers, crew, partners en medewerkers in deze 12e editie!

NEXT 2020 SAVE THE DATE : de dertiende editie start op donderdag 12 november en loopt tot zaterdag 5 december 2020.

Van 14 november tot 5 december 2019 organiseerden 6 Franse, Waalse en Vlaamse kunstenhuizen de 12e editie van het internationaal theater-, dans- en performancefestival NEXT in en rond de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en Valenciennes. Naast de 6 kernpartners, stapten nog eens 16 geassocieerde kunstenhuizen in evenveel steden mee in het festivalprogramma. Samen nodigden ze hun publieken uit voor 39 producties van vernieuwende theatermakers en choreografen uit alle hoeken van de wereld. Het festival telde 14.610 deelnemers, goed voor een zaalbezetting van 81,2% (t.o.v 14.455 deelnemers en 77,6% bezetting in 2018). 

NEXT 2019:

- 39 internationale producties van topchoreografen, theatermakers en performers uit 23 landen. Een greep uit het aanbod: Tamara Cubas (UR), Christian Rizzo (FR), Jefta Van Dinther (SE/NL), Mallika Taneja (IN), Kat Válastur (GR/DE), Alice Ripoll (BR), Boris Charmatz (FR), Cuqui Jerez (ES), Lagartijas Tiradas al Sol (MX), Tatiana Frolova (RU), Wen Hui (CN) & Jana Svobodová (CZ), Rachid Ouramdane & Cie XY (FR), Davis Freeman (US), Soren Evinson (ES), Lenio Kaklea (GR/FR), Sonja Jokiniemi (FI), Julian Hetzel (BE/DE/NL), ...

- 6 premières - Julie Gouju (FR) /FAON, Cie XY & Rachid Ouramdane (FR) / Möbius, Cuqui Jerez (ES) / Ultra-things, Sonja Jokiniemi (FI) / Howl, Guiseppe Chico & Barbara Matijevic (FR/IT/CR) / Screenagers en 10 nationale premières.

- 14.610 toeschouwers, goed voor een zaalbezetting van 81,20 %.

- 71 voorstellingen in 25 festivallocaties verspreid over 15 Franse, Vlaamse en Waalse steden in en rond de Eurometropool:

> 6 co-organiserende partners: La rose des vents Villeneuve d’Ascq, l’Espace Pasolini Valenciennes, le phénix Valenciennes, la maison de la culture de Tournai, Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA Kortrijk,
> 16 geassocieerde huizen in presentatie: CC De Steiger Menen, CC Het Perron Ieper, CC Het Spoor Harelbeke, Theater Malpertuis Tielt, Musée LaM Villeneuve d'Ascq, Wilde Westen/Klinkende Stad Kortrijk, Lille3000/Eldorado, Opéra de Lille, CC De Schakel Waregem, Le Gymnase CDCN Roubaix, Le Grand Bleu Lille, Le Théâtre du Nord Lille, Le Vivat Armentières, Le Bateau Feu Dunkerque, La maison de la Culture d’Amiens, Le Théâtre du Beauvaisis.

- 33 festivalbussen namen 1064 toeschouwers op sleeptouw naar voorstellingen in andere steden en regio’s.

- een focus op Spanje en Catalonië bracht 6 podiumcreaties van jonge en vernieuwende makers uit de regio naar NEXT 2019: Cris Blanco, Jorge Dutor, Guillem Mont de Palol, Cuqui Jerez, Soren Evinson en Olga de Soto. Op 15 november verzamelden een tiental Spaanse theatermakers en programmatoren en de 50 deelnemers van het Atelier for Young Festival Managers in le Phénix voor een hedendaags portret van de podiumkunsten in deze bijzondere Europese regio. Met de steun van het Institut Ramon Llull (Catalonie) et ACE Accion Cultural Española (Spanje).

- Daarnaast namen 158 personen uit de regio ook zelf deel aan participatieve voorstellingen en workshops tijdens het festival.

- Van 13 tot 19 november 2019 organiseerden de festivalpartners in NEXT én The European Festival Association het 16e internationale Atelier For Young Festival Managers, een primeur voor België en Frankrijk. Hiermee richtte de editie NEXT 2019 zich speciaal tot een nieuwe generatie festivaldirecteurs en -programmatoren uit heel de wereld. Gedurende 7 dagen verzamelen 35 jonge festivalmakers en 15 ervaren managers/mentors uit 25 landen en alle continenten voor een mondiaal debat over de rol en uitdagingen van festivals in de 21e eeuw. Hiermee schrijft NEXT zich in in een wereldwijd netwerk dat vandaag 585 alumni telt uit 80 landen.

- Op woe 27 en don 28.11 namen in La rose des vents Villeneuve d’Ascq en in KVS Brussel 70 Franse en Belgische programmatoren deel aan de 'rencontre interrégional de diffusion artistique' (RIDA), een professioneel uitwisselingsmoment rond internationale kunstenaars en creaties vandaag. De tweedaagse werd georganiseerd door het Office National de Diffusion Artistique (ONDA, Parijs) samen met de partners van NEXT en KVS in Brussel.

- NEXT dankt haar partners en subsidiënten: De Vlaamse Gemeenschap ; De Nationale Loterij (België) ; Métropole Européen de Lille (MEL) ; Région Hauts-de-France ; Valenciennes Métropole ; Interreg Fonds voor Microprojecten France-Wallonie-Vlaanderen ; Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai ; Creative Europe ; Stad Kortrijk.

NEXT 2020 SAVE THE DATE : de dertiende editie start op donderdag 12 november en loopt tot zaterdag 5 december 2020.

Nieuws archief