News

NEXT 2018 sluit af met 14.455 toeschouwers.

zaterdag 1 december 2018

Voor de elfde keer organiseerden 6 Franse, Waalse en Vlaamse kunstenhuizen in november het internationaal theater-, dans- en performancefestival NEXT in en rond de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en Valenciennes. Naast de 6 kernpartners, stapten nog eens 19 geassocieerde kunstenhuizen in evenveel steden mee in het festivalprogramma. Samen nodigden ze hun publieken uit voor 45 producties van vernieuwende theatermakers en choreografen uit alle hoeken van de wereld. Het festivalpubliek steeg van 12.713 in 2017 naar 14.455 in 2018. 

NEXT 2018:

- 45 internationale producties van topchoreografen, theatermakers en performers uit20 landen. Een greep uit het aanbod: El Conde de Torrefiel (ES), Forced Entertainment (UK), Maud Le Pladec (FR), Nature Theatre of Oklahoma & EnKnapGroup (US, SI), Berlin (BE), Krystian Lupa (PO), Mokhallad Rasem (IQ/BE), Mette Edvardsen (NO), Sorour Darabi (IR/FR), Lenio Kaklea (GR/FR), Marta Gornicka (PO), Nassim Soleimanpour (IR), Jule Flierl (DE), Martin Schick (CH), Superamas (AT/FR), Nasa4nasa (EG), …. 

- 4 premières - Nasa4nasa (EG), Atelier Bildraum / LOD (BE), Christophe Piret (FR), Jan Martens (BE) – en14 nationale premières

- 14.455 toeschouwers, goed voor een zaalbezetting van 77,66%.

- 91 voorstellingen in 24 festivallocaties verspreid over 19 Franse, Vlaamse en Waalse stedenin en rond de Eurometropool:
> 6 co-organiserende partners: La rose des vents Villeneuve d’Ascq, l’Espace Pasolini Valenciennes, le phénix Valenciennes, la maison de la culture de Tournai, Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA Kortrijk, 

> 19 geassocieerde huizen in presentatie: CC De Steiger Menen, CC Gildhof Tielt, CC Het Perron Ieper, CC Het Spoor Harelbeke, Theater Malpertuis Tielt, La Condition Publique Roubaix, Le Gymnase CDCN Roubaix, Le Fresnoy Tourcoing, Le Grand Bleu Lille, Le Théâtre du Nord Lille, Le Vivat Armentières, L’échangeur CDCN Château-Thierry, La Barcarolle Pays de Saint-Omer, Le Bateau Feu Dunkerque, La Comédie de Béthune, La maison de la  Culture d’Amiens, La maison des arts et des loisirs Laon, Le Manège Maubeuge, Le Théâtre du Beauvaisis.

- 37 festivalbussennamen het 1024 toeschouwers op sleeptouw naar voorstellingen in andere steden en regio’s.

- Tijdensde speciale focus NEXT ECONOMY,grepen theatermakers, choreografen en beeldend kunstenaars '10 jaar financiële crisis’ aan voor een scherpe blik op… geld. Interactief theater als rechtszaak tegen het geld, een kronieklezing van een voormalig adviseur in een grote bank, een simulatiespel rond nieuwe valuta, danstheater over verborgen fiscale paradijzen, een installatie dat het mysterie van het geld wegneemt, en veel meer… 

- 42 Europese tieners uit Ierland, Schotland, Spanje, Noorwegen, België en Frankrijk verzamelden van 17 tot 24.11 voor een intens, zevendaags programma van voorstellingen en workshops in NEXT: teeNEXTers #5. Opzet van het Europees uitwisselingsproject, georganiseerd door Le Grand Bleu in Rijsel, is om jongeren met heel uiteenlopende achtergronden samen kritisch te laten reflecteren aan de hand van artistieke ervaring én expressie.

- Daarnaast namen168 personen uit de regioook zelf deel aan participatieve voorstellingen en workshops tijdens het festival. 

- In de nomadische popup-expo Commun’idéewerkten 10 actieve burgers en 10 kunstenaars uit de eurometropool samen aan 10 kleine installaties rond telkens een burgerproject. Commun’idee reisde als expo door de festivalregio en was gedurende 11 dagen te zien op 5 festivallocaties.

- Op vrijdag 16.11 participeerden 110 cultuurwerkers uit Vlaanderen en de Région Haute de Franceaan het netwerkevent in de Kortrijkse Budascoop, op uitnodiging van cultuurministers Sven Gatz en François Decoster i.k.v. Cultureel samenwerkingsovereenkomst tussen beide regio’s; 

- NEXT dankt haar partners en subsidiënten:Métropole Européen de Lille (MEL) ; Région Hauts-de-France, De Vlaamse Gemeenschap ; De Nationale Loterij (België) ; Fédération Wallonie-Bruxelles ; Valenciennes Métropole ; Interreg Fonds voor Microprojecten France-Wallonie-Vlaanderen, Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai.

NEXT 2019 SAVE THE DATE : de twaalfde editie staat gepland van donderdag 14 november tot zaterdag 7 december 2019.

www.nextfestival.eu

Nieuws archief

nieuwsbriefcollage_bedanking2018_9900000000079e3c.jpgParcoursKortrijk_LR_32_9900000000079e3c.jpg