News

NEXT 2016 SLUIT AF MET 11.982 BEZOEKERS!

zondag 11 december 2016

Dank aan alle kunstenaars, performers, publiek, crew en partners. Jullie waren geweldig! 

Op zaterdag 3 december 2016 werd de negende editie afgesloten van het jaarlijkse internationale theater- en dansfestival NEXT in de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en Valenciennes. Gedurende 17 dagen presenteerden 15 Vlaamse, Waalse en Franse cultuurhuizen een straffe selectie van 36 trendsettende theatermakers en choreografen uit alle hoeken van de wereld.

EEN TERUGBLIK OP NEXT 2016:

-       36 internationale producties van topkunstenaars én jonge gezelschappen uit 22 landen o.a. Dries Verhoeven (NL), Kornél Mundruczó (HU), Alain Platel (BE), MOTUS (IT), Katerina Andreou (GR), Superamas (AT/CH/BE), Rabih Mroué (LB), Jan Martens (BE), Pablo Larraín (CL), Arkadi Zaides (IL), Edit Kaldor (US/HU), Rachid Ouramdane (FR), Jefta van Dinther / Cullberg Ballet (NL/SE), Ali Moini (IR), Berlin (BE) …

-       11.892 deelnemers in de theaterzalen, goed voor een bezetting van 80% van de beschikbare zitjes.

-       66 voorstellingen in 15 kunstenhuizen verspreid over 10 Franse, Vlaamse en Waalse steden van de Eurometropool:

  • 6 co-organiserende partners: La rose des vents Villeneuve d’Ascq, Espace Pasolini Valenciennes, le phénix Valenciennes, la maison de la culture de Tournai, Schouwburg Kortrijk en kunstencentrum BUDA Kortrijk,
  • 10 geassocieerde huizen: le Théâtre du Nord Lille, Le Vivat Armentières, Le Grand Bleu Lille, Le Gymnase Roubaix, La Condition Publique Roubaix, Institut du Monde Arabe Tourcoing, CC Het Perron Ieper, CC De Steiger Menen, Lille3000 en de Opéra de Lille als gasthuis voor de opening van het festival.

 -       36 festivalbussen namen het 1.121 toeschouwers op sleeptouw naar voorstellingen in andere steden en regio’s.

 -       Cultuurministeres Sven Gatz en Alda Greoli maakten tijdens het festival bekend at ze NEXT festival erkennen als ‘projet phare’ of ‘speerpuntproject’ voor de Culturele Samenwerking tussen de Franse en Vlaamse Gemeenschap. Dat gebeurde op zaterdag 26 november 2016 in Kortrijk in aanwezigheid van de cultuurministers van de Franse en Vlaamse Gemeenschap Sven Gatz en Alda Greoli en aan Franse zijde François Decoster, Vice-Président van de Région Hauts de France en bevoegd voor cultuur. 

NEXT maakt de samenwerking niet alleen waar met een kwalitatief programma, maar ook als platform voor de participatie van burgers en organisaties. Tijdens NEXT 2016 werden 3 concrete projecten gelanceerd op basis van een manifest uit 2015 waarin 100 actieve burgers en organisaties samen een lans breken voor actief burgerschap, met concrete noden, uitdagingen én acties onder het motto ‘hack the Eurometropolis’:

In ON A JOUÉ DANS NEXT presenteerden makers, creatieve ondernemers, actieve burgers, … anderhalf uur voor de voorstellingen hun vernieuwende projecten aan een geïnteresseerd festivalpubliek. ‘On a joué dans NEXT’ mobiliseert creatief talent uit de regio en neemt hen mee op tournee in een parrallel festivalprogramma door de grensoverschrijdende regio.

  • CITIZEN MAP is een participatief, online platform waarin inwoners zelf tonen hoe ze hun projecten in de Eurometropool ontwikkelen en vormgeven. Een slimme mapping leidt je langs de spannendste projecten en brengt andere bezoekers naar jouw project. Citizen Map wordt ontwikkeld door het Rijselse Citizen Clan.
  • EUROMETROPOLIS CAFÉ, een reizend café voor één nacht vol ondernemers, creatieve burgers, studenten, kunstenaars, wetenschapers, … voorbij de lands- en taalgrenzen. Eurometropolis café is een centrale bar , portfolios, sofagesprekken, gebalde presentaties, kleine voorstellingen, picon vin blanc… De eerste editie vond plaats op woensdag 30 november. Alle info (programma, inschrijvingen, sfeerbeelden, …): www.eurometropoliscafe.eu.

-       teeNEXTers: 50 tieners uit Ierland, Schotland, Spanje, Noorwegen, België en Frankrijk verzamelden voor een intens vijfdaags programma van voorstellingen en workshops in NEXT. Het project TeeNEXTers, aangedragen door de Rijselse partner Le Grand Bleu, zet jongeren met heel uiteenlopende achtergronden aan om samen kritisch na te denken over hun ideeën. Via artistieke beleving en ook samenwerking vormen ze een eigen mening en leren die te argumenteren.

-       NEXT werkt voor de organisatie, deelname en communicatie samen met een groeiend en grensoverschrijdend netwerk binnen het culturele en niet-culturele veld, zoals CC Guldenberg Wevelgem, CC De Schakel Waregem, CC Mouscron, lille3000, Chambre de commerce Franco Belge, BNP Paribas, Makers Faire, Nightshift, Intercommunales Leiedal, Ideta, IEG, MEL, middenveldorganisaties, innovatiecentra en burgerinitiatieven zoals Transforum, Forum van de Eurometropool, Conseil de développement, Wap’s Hubs, Eurometropolis News, Citizen Clan, Samsys, …

-       NEXT dankt haar partners en subsidiënten: Métropole Européen de Lille (MEL) ; De Vlaamse Gemeenschap ; De Nationale Loterij (België) ; Fédération Wallonie-Bruxelles ; De Provincie West-Vlaanderen ; Valenciennes Métropole ; Cultuurculture.be ; Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai.

SAVE THE DATE: de tiende editie van NEXT zaal plaats vinden van donderdag 9 november tot zaterdag 25 november 2017.

 

www.nextfestival.eu

 

Nieuws archief